Planta de cafea: care sunt originile și caracteristicile sale

Originea uneia dintre cele mai iubite băuturi derivă dintr-o gigantică plantă africană din care există până la 80 de soiuri diferite. Planta de cafea, cultivată acum în multe țări tropicale, are multe caracteristici de descoperit!

Caracteristici

Planta de cafea este veșnic verde, originară din Etiopia și aparținând familiei Rubiaceae. Este cultivată în țările tropicale și are nevoie de ploi și temperaturi regulate între 17 ° și 23 °.

Frunzele au o culoare verde închis foarte strălucitoare, cu o margine ondulată. Această plantă maiestuoasă poate ajunge chiar și la 12 metri înălțime. Tunderea plantei devine, prin urmare, o cerință fundamentală pentru întreținerea acesteia, eliberând-o de excesul de sarcină și asigurând o ventilație adecvată a fructelor sale.

Fructele

Planta de cafea înflorește de mai multe ori pe parcursul anului, așa că va fi necesar să se monitorizeze constant maturitatea cireșelor de cafea care vor înflori după fiecare ploaie.

Cireșele de cafea, numite drupe, sunt coapte când culoarea lor devine un roșu foarte închis. Timpii de coacere ai cireșelor variază de la fruct la fruct, ceea ce înseamnă că pe o plantă există cireșe de culori foarte diferite (întotdeauna oscilând între verde și roșu închis) conferind plantei de cafea un aspect spectaculos și colorat.

Sursa https://caffebarbera.com

Soiurile plantei: Arabica și Robusta

După cum am menționat inițial, există 80 de soiuri ale acestei plante. Cu toate acestea, există doar două tipuri de plante de cafea care asigură aproape toată producția, Arabica și Robusta.

Soiul Arabica este considerat foarte valoros, planta este foarte delicată și suferă în special datorită climei.

Soiul Robusta are un spirit de adaptare mai puternic și este deosebit de rezistent la paraziți și la climă.

Cultivare și recoltare

Odată identificat locul corect de plantare a semințelor (monitorizând astfel clima și precipitațiile necesare dezvoltării corecte a plantei), vor fi urmați următorii pași:

1 – Semănatul boabelor, care are loc adesea în sere protejate

2 – Fertilizarea plantelor

3 – Tunderea plantei

4 – Creștere și înflorire

5 – Recoltare

Trebuie remarcat faptul că timpul de recoltare este cel mai delicat, de fapt, este necesar să ne asigurăm că fructele sunt coapte și omogene. Din acest motiv, în anumite ocazii se efectuează o recoltă numită Picking, adică bobul controlat manual cu bob, pentru a garanta o calitate perfectă a cafelei.

Sursa https://caffebarbera.com